Projekt Pa-has

pa-has-glava

NAZIV PILOTNEGA PROJEKTA:

Pilotna alkoholna pijača z uporabo haskap jagod (akronim PA-HAS)

PARTNERJI:

  • Sadjarska kmetija Pečar (Boštjan Pečar – kmetijsko gospodarstvo)
  • Kmetijski inštitut Slovenije
  • Univerza Nova Gorica
  • KGZS – Zavod Ljubljana
  • KGZS – Zavod Nova Gorica
  • Ekološka kmetija Tomič (Aleš Tomič – kmetijsko gospodarstvo)
  • Ekološka kmetija Lesar (Matej Lesar – kmetijsko gospodarstvo)
  • Ekološka kmetija Rančigaj (Toni Rančigaj – kmetijsko gospodarstvo)
  • Malner, predelava sadja d.o.o.
pa-has

TRAJANJE: 11. 12. 2023 – 11. 12. 2024 

FINANCIRANJE: Projekt je financiran s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije. Projekt je bil odobren kot pilotni projekt v okviru ukrepa M16 – Sodelovanja: podukrep 16.2. Razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020, ki ga vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

NAMEN PROJEKTA je razširiti nabor produktov, ki so predelani iz haskap jagod, saj je to trenutno pereč problem v svetu pridelovalcev jagodičevja. V realnih pogojih bomo preverili možnost izdelave novega produkta – alkoholne pijače (sadnega vina) z uporabo haskap jagod. Analizirali bomo primernost sort tega jagodičevja in različnih tehnologij pridelave novega produkta, ki bi bila realno prenosljive v prakso. Pripravili bomo navodila in smernice za pripravo novega produkta in to širili med proizvajalce haskap jagod in ostalega sadja ter stroko.

SPLOŠEN CILJ PROJEKTA: Razvoj sadnega vina z uporabo haskap jagod ter s tem spodbujanje vlaganj v predelavo, dodano vrednost, razvoj in trženje kmetijskih proizvodov in v dodatno ponudbo predelanega proizvoda iz haskap jagod.

PRIČAKOVANI KLJUČNI REZULTATI

  • Nov proizvod: sadno vino z uporabo haskap jagod.
  • Izvedba 4 praktičnih preizkusov novega produkta pri 4 kmetijskih gospodarstvih.
  • Splošna navodila in smernice za pridelavo sadnega vina z uporabo haskap jagod.
  • Povečanje poznavanja haskap jagode in posledično boljše tržne možnosti za pridelovalce jagod.
  • Povečanje zanimanja za predelavo, razvoj in trženje kmetijskih proizvodov med kmetijskimi gospodarstvi.

REZULTATI PROJEKTA SO NA VOLJO:

O STALE POVEZAVE:

pa-has-noga

Video o projektu

Publikacija o projektu