Smo Ekološka kmetija Tomič iz kraja Rimske Toplice. Ukvarjamo se s pridelavo in predelavo sibirske borovnice, v svetu poznane tudi pod imenom Haskap jagoda (Lonicera Kamtschatica).
Začetki našega nasada segajo v leto 2015, takrat smo posadili prvih 500 sadik (bolj iz radovednosti, kaj bo zrastlo in kakšnega okusa bo). Že enoletne sadike so lepo obrodile, okus borovnic pa je bil čudovit … in tako smo nasad povečali na 1.800 sadik.
V literaturi (na spletu seveda) je bilo dobesedno napisano, da ni nič dela, da samo posadiš in pobereš pridelek ter da je v petem letu rastlina v polni rodnosti. Ker po navadi v realnosti nikoli ni tako, kot piše, tudi pri nas ni šlo po tem scenariju. Drugo leto nas je »napadel« voluhar. Razsežnost njegovega delovanja je bila velika, kar smo ugotovili šele z nabavo posebnega stroja iz Avstrije.
Leta 2017, spomladi, nas je prizadela prva pozeba. Sadež se v začetku maja že barva vijolično, tako, da je bila nastala škoda zelo velika. Marca 2020 je narava poskrbela za enodnevno sneženje. Pod mokrim in težkim snegom je odpadlo dosti cvetov. Aprila 2021 pa je pozeba dodobra oklestila pridelek. Temperatura se je spustila globoko pod nič stopinj (bilo je -9 in to tri dni zapored). Ker se plod že barva vijolično in seveda vsebuje jagoda tekočino (vodo), so plodovi pomrznili, kljub temu, da smo kot zaščito spustili mreže.
Dela v takšnem nasadu je veliko skozi vse leto. Potrebno je bilo namestiti namakalni sistem, postaviti stebre, namestiti protitočne mreže, da ne omenjamo pletja (ročnega okoli vsake sadike), košenja vsakih 10 dni (drugače v travi nisi našel sadike), škropljenja z ekološkimi pripravki za krepitev rastlin.
Ker smo v tem sedaj že nekaj let, točno vemo, kaj približno nas čaka, dokler nas ne »preseneti« narava.
Ko vidiš vse te grme, kateri se šibijo pod težo borovnic, je občutek čudovit. Borovnice so, glede na sorto različnih velikosti oblik in okus. Vse so dobre, božanske, prav tako pa tudi izdelki, kateri se vsako leto povečujejo. Pri nas doma se jih nikoli ne naveličamo, v katerikoli obliki in marmelado jemo na žlico (pssst).
Borovnice obiramo s posebnim tresenjem. Za to delo smo doma sami izdelali tresalce in posebne »košare«, kamor padajo borovnice.
Naša velika želja pa je, da bi se obiranje borovnic vršilo s posebno predelanim kombajnom za jagodičevje oz. borovnice. Da lahko prodajaš kakovostno sveže borovnice, jih je tudi obrati potrebno s posebnim občutkom. Na koncu se vse obrane jagode preberejo še ročno. V to delo je vloženo veliko ur dela.
Nasad smo še razširili in sedaj gojimo 9.500 sadik.
P.S. Kombajn je že v izdelavi. Če bo vse šlo tako, kot je treba (brez nevšečnosti in tehničnih težav), bomo letos borovnice že obirali s kombajnom.
Smo tudi člani Društva pridelovalcev jagod Haskap – www.drustvo-haskap.si